Jumalanpalvelukset - Kevät 2025
Jumalanpalvelus joka sunnuntai klo 10, Tainionkosken kirkko (Kirkkokatu 2).
Voit osallistua Tainionkosken kirkon sunnuntain jumalanpalveluksiin myös verkossa.
Messun jälkeen kirkkokahvit.
Paastonajan ja pääsiäisen jumalanpalvelukset 2025
Striimaukset: voit osallistua myös verkossa
Palmusunnuntain messu su 13.4. klo 10, Tainionkosken kirkko. Liturgia Arto Marttinen, saarna Kaisa Kontiainen, kanttori Tarja Luumi, mukana rippikoululaiset. Kirkkokahvit. Striimaus.
Pääsiäisen päiväkotikirkot ma 14.4. klo 9 ja 10 / ke 16.4. klo 9 ja 10 / to 17.4. klo 10, Tainionkosken kirkko. Lyhyet kirkkohetket ovat elämyksellisiä ja lapset voivat osallistua leikkien ja liikkuen.
Hiljaisen viikon iltakirkko ma 14.4. klo 18, Tainionkosken kirkko. Jeesus Getsemanessa. Susanna Halla, Johannes Vesterinen. Striimaus.
Pääsiäiskirkko perheille ti 15.4. klo 17.30, Olavinkulma, Olavinsali. Elämyksellisessä kirkkohetkessä lapset voivat osallistua leikkien ja liikkuen. Kirkon jälkeen iltapala, vap.eht. maksu.
Hiljaisen viikon iltakirkko ti 15.4. klo 18, Tainionkosken kirkko. Jeesus tutkittavana. Susanna Julin, Tarja Luumi. Striimaus.
Hiljaisen viikon iltakirkko ke 16.4. klo 18, Tainionkosken kirkko. Jeesus tuomitaan. Ville Kajan, Heini Vesterinen. Striimaus.
Kiirastorstain messu to 17.4. klo 18, Tainionkosken kirkko. Pyhä ehtoollinen. Liturgia Ville Kajan, saarna Susanna Halla, kanttorit Tarja Luumi, Johannes Vesterinen, kirkkokuoro ja Kolmen Ristin kuoro. Striimaus.
Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus pe 18.4. klo 10, Tainionkosken kirkko. Jumalan Karitsa. Liturgia Kaisa Kontiainen, saarna Piia Frosti-Vänskä, kanttori Johannes Vesterinen. Striimaus.
Pääsiäisyön messu la 19.4. klo 23, Tainionkosken kirkko. Kristus on voittanut kuoleman. Liturgia Aino Laine, saarna Piia Frosti-Vänskä, kanttori Johannes Vesterinen. Striimaus.
Pääsiäispäivän messu su 20.4. klo 10, Tainionkosken kirkko. Kristus on ylösnoussut. Liturgia Vesa Julin, saarna Kaisa Kontiainen, kanttori Tarja Luumi, Ismo Vänskä, trumpetti. Kirkkokahvit. Striimaus.
Toisen pääsiäispäivän messu ma 21.4. klo 10, Olavinkulma (HUOM! paikka on vaihtunut Tainionkosken kirkosta Olavinkulmaan). Ylösnousseen kohtaaminen. Evankelinen lähetysyhdistys ELY ry:n kirkkopyhä. Liturgia Susanna Julin, saarna Titta Hämäläinen ELY:stä, kanttori Heini Vesterinen. Ei striimausta. Messun jälkeen lähetystyön kirkkokahvit, joiden jälkeen (noin klo 12) Titta Hämäläinen kertoo lähetystyöstä Virossa.
Kirkkokyyti
Kirkkokyydin voi tilata p. 0200 16464, Imatran taksi. Maksu 3 €/hlö/matka yhteen suuntaan. Tilaus tuntia ennen jumalanpalvelusta.
Tainionkosken kirkon sisätiloissa alkaa remontti 2.1.2025 - Inva-wc remontin ajan pois käytöstä
Kirkon seurakuntasalin keittiö korjataan kauttaaltaan. Lisäksi sakastiosan päädyssä tehdään rakennustöitä nykyisen inva-wc:n ja suntioiden tilojen alueella. Työn on suunniteltu kestävän kolme ja puoli kuukautta; tavoitteena on remontin valmistuminen pääsiäiseksi 2025.
Sunnuntain jumalanpalvelukset ja kevään Taizé-messut toteutuvat remontin ajan normaalisti, mutta tiistain Soppa ja messu –tilaisuuksia ei järjestetä kevään 2025 aikana. Kirkon esteetön-wc (inva-wc) on remontin ajan pois käytöstä.
Pyhäkoulut ovat kevätkaudella tauolla. Mahdollisesta aloituksesta tiedotetaan erikseen.
Messut Olavinkulmassa
Olavinkatu 13, sisäänkäynti Kallenkujan puolelta.
Kirkkokahvit kahviossa ennen messua klo 14, messu Olavinsalissa klo 15.
Sunnuntait: 26.1., 23.2., 23.3., 27.4. (kahvit klo 14.30), 18.5.
Soppa ja messu on kevätkauden 2025 ajan tauolla Tainionkosken kirkon keittiöremontin vuoksi.
Taizé-messut Tainionkosken kirkossa (jatkuvat syksyllä 2025)
Taizé-messu lauluineen tulee Ranskasta Taizé-yhteisöstä. Messussa korostuvat hiljaisuus, luottamus ja rauha. Messun jälkeen iltatee ja seurustelun sakramenttia. Tule hiljentymään Jumalan läsnäoloon ja kokemaan murretun leivän yhteyttä.
***
Metsäkirkot
Metsäkirkot to 1.5. ja su 18.5. klo 16. Samoilua metsässä, luontoaiheisia lauluja ja Raamatun tekstejä sekä ehtoollinen luonnon helmassa. Sään mukainen varustus. Lähtöpaikat ilmoitetaan lähemmin. Mukana pastori Susanna Julin ja kirkkomuusikko Heini Vesterinen.
Tyhjän sylin muistelupaikka otetaan käyttöön Tainionkosken hautausmaalla
Tyhjän sylin muistelupaikka otetaan käyttöön Tainionkosken hautausmaalla – Rukoushetki to 8.5. klo 18, Tainiokosken hautausmaa (sisäänkäynti Asemäentien puolelta). Muistelupaikalle kivipaaden eteen voi halutessaan jättää kynttilöitä tai kukkia. Rukoushetkessä hautakynttilöitä myös seurakunnan puolesta. Sateen sattuessa rukoushetki kappelissa. – Tyhjän sylin muistelupaikka on tarkoitettu heille, jotka surevat lapsettomuutta ja heille, jotka ovat kokeneet keskenmenon tai ovat saaneet pitää lapsen vain hetken. Tyhjään syliin liittyvä suru koskettaa myös yksineläviä, isovanhempia ja sisaruksia.
Kaatuneitten muistopäivän sanajumalanpalvelus
Kaatuneitten muistopäivän sanajumalanpalvelus su 18.5. klo 10, Tainionkosken kirkko. Jumalanpalveluksen jälkeen kunniakäynnit sankarihaudoilla.
Helatorstain messu
Helatorstain messu to 29.5. klo 10, Tainionkosken kirkko.
Kesäiset ehtoollishetket Olavinsalissa
HUOM! Kevään ohjelmavihkosessa väärät päivämäärät!
Oikeat päivämäärät ovat: Keskiviikot 14.5., 21.5., 4.6., 11.6., 18.6. Klo 14.30 mehutarjoilu kahviossa, klo 15 ehtoollishetki.
Kirkkopyhät
Evankelinen lähetysyhdistys ELY ry:n kirkkopyhä ma 21.4. Messu klo 10, Tainionkosken kirkko. Messun jälkeen lähetystyön kirkkokahvit ja Titta Hämäläinen kertoo lähetystyöstä Virossa.
Näkövammaisten kirkkopyhä su 27.4. Messu klo 10, Tainionkosken kirkko.
Messu eli jumalanpalvelus
Messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta vietetään yleensä sunnuntaina, joka on kristittyjen pyhäpäivä. Jeesuksen kuolleista nousemisen päivä oli sunnuntai ja näin ollen myös jokainen messu on Kristuksen ylösnousemisen juhla.
Jossain messuun kokoonnutaan sodan tai luonnonkatastrofin keskellä, toisaalla taas upean katedraalin turvallisten muurien suojaan. Ajan saatossa eri puolilla maailmaa on syntynyt monenlaisia tapoja viettää messua. Kokoontumisten perussisältö on kuitenkin kaikkialla sama: rukoillaan tärkeiden asioiden puolesta, luetaan Raamattua, selitetään Raamatun tekstiä eli saarnataan ja nautitaan ehtoollista, yhteistä ateriaa.
Messun ajatellaan olevan Jumalan kohtaamisen hetki. Jumala lähestyy ihmistä Raamatun sanan ja ehtoollisen kautta ja ihminen Jumalaa rukouksin ja lauluin. Sunnuntain kokoontumisista kristityt lähtevät arkeen auttamaan ihmisiä, rakentamaan oikeudenmukaista yhteiskuntaa ja puolustamaan heikkoja ja köyhiä.
Monimuotoinen messu
Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa vietetään yleensä messua: jumalanpalvelusta, jossa on ehtoollinen. Messun liturgiaksi kutsutaan messun kulkua, joka seuraa tietynlaista rakennetta eli kaavaa. Messun liturgia pitää sisällään vuorolauluja, rukouksia ja hymnejä, joiden musiikilliset juuret ovat keskiajalla. Samanlaisena toistuva rakenne tekee monelle messusta tärkeän, tutun ja turvallisen.
Jokaisella pyhäpäivällä on tietty teema, joka näkyy muun muassa messun väreissä, teksteissä ja lauluissa. Tätä pyhäpäivien kierron vaihtelua kutsutaan kirkkovuodeksi. Tämän lisäksi messuun voidaan tuoda myös erilaisia muuntuvia elementtejä esimerkiksi musiikin ja erilaisten toiminnallisten elementtien avulla. Seurakunnissa järjestetään myös erilaisia teemamessuja, kuten perhemessu, kansanmusiikkimessu, sateenkaarimessu, Tuomasmessu tai partiomessu. Eri musiikkimakuihin on myös räätälöity omia messukokonaisuuksia metallimessuista teknomessuihin.
Messu on kaikille avoin tapahtuma, joka tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen osallistumiseen. Toisille sopii rauhallinen hiljentyminen penkissä, kun taas toiset haluavat osallistua aktiivisesti messun sisällön suunnitteluun ja toteutukseen.
Lähde: evl.fi
Ehtoollinen – kristittyjen pyhä ateria
Ehtoollinen on kasteen lisäksi toinen luterilaisen kirkon pyhistä toimituksista eli sakramenteista. Kun Jeesus aterioi yhdessä opetuslastensa kanssa kuolemaansa edeltävänä iltana, hän siunasi leivän ja viinin ja kehotti opetuslapsia viettämään yhteistä ateriaa hänen muistokseen. Leipä ja viini ovat Kristuksen todellinen ruumis ja veri. Kun vietämme ehtoollista, muistamme Jeesuksen kuolemaa ristillä. Hän kuoli ja kärsi rangaistuksen kaikkien ihmisten sijasta. Jokainen ehtoollisen vastaanottaja saa syntinsä anteeksi. Kun Kristukseen luottaen otamme vastaan leivän ja viinin, se on hengellinen ateria, joka yhdistää meidät Kristukseen ja lisää meissä rakkautta lähimmäisiimme.
Ehtoollinen vahvistaa kasteessa alkanutta hengellistä elämää ja lupausta iankaikkisesta elämästä. Se on yhteyden, ilon ja kiitoksen ateria.