Aika |
Tapahtuma |
-2:00
|
Uunin lämmitys alkaa
- Ajastin sytyttää uunin polttimet
|
0:00 |
Uunin lämpötila 780 astetta. Tuhkaus voi alkaa.
- kun prosessi käynnistetään, uunin tietokone avaa sähkökäyttöisen uuninpellin aivan auki ja suuri ejektoripuhallin työntää ilmaa ulos savuhormista. Kun uunin sisään tulevat ilmakanavat ovat kiinni, muodostuu uuniin alipaine. (arkkua sisään vietäessä pitää veto olla uuniin päin)
- arkku viedään sisään
|
0:02 – 0:26 |
Uunin lämpötila vähintään 650 astetta |
0:26 – 0:36 |
Uunin lämpötila vähintään 725 astetta |
0:36 – 1:30 |
Uunin lämpötila vähintään 750 astetta
- tuhkaus on suoritettu, tuhkan voi poistaa jäähtymään
|
1:30 – 2:10 |
Tuhka jäähtyy 900:sta n. 300 asteeseen |
2:10 – 3:30 |
Tuhka jäähtyy alle 30 asteeseen |
3:30 – 4:00 |
Tuhka jauhetaan ja siitä erotetaan metalliesineet – arkun naulat, tekonivelet ym. ja samalla laitteella tuhka menee uurnaan. |
|
|
Jälkipoltinkammion lämpötila on koko prosessin ajan vähintään 850 astetta.
Palamisjäänteiden ”kohentaminen” kesken tuhkauksen on myös yleistä, mutta ei aina välttämätön, sillä palamisprosessi ei ole luontainen, kuten normaalissa uunissa vaan uuniin puhalletaan koko prosessin ajan voimakkaasti lisää paloilmaa, jolloin tulee sama ilmiö kuin sepän ahjossa – palamislämpötila on huomattavasti korkeampi kuin normaalissa uunissa.
Yhä useammassat tuhkauksessa ei tarvitse lisätä lämpöä kaasupolttimella, koska arkun ja vainajan tuottama lämpö riittää.
Krematoriouuni kestää sitä paremmin mitä harvemmin sen annetaan jäähtyä.
Nykyään arina vaihdetaan 2500 tuhkauksen välein. Uunin muuraus korjataan kokonaisuudessaan noin 5000 tuhkauksen välein.