Imatran seurakunnan kirkkoherranvirasto

Virasto hoitaa kirkollisten toimitusten, kuten kasteen, vihkimisen ja hautaansiunaamisen ajanvaraukset. Myös papistoa koskevat varaukset sekä tilavaraukset hoidetaan virastosta. 

Kirkkoherranvirasto
imatra.virasto@evl.fi
044 400 4210
F.O. Virtasenkatu 6 (Imatran Tietotalo, 3. krs.)
55100  Imatra

Avoinna ma-pe klo 9–12 ja 12.30–14. 

Seurakunnan toimistot ovat avoinna kiirastorstaina 17.4.2025 klo 9–12 ja 12.30–13. Toimistot ovat suljettuna pe 18.4.-ma 21.4.

Pankkikorttimaksu Tietotalolla, F. O. Virtasenkatu 6 (kirkkoherranvirasto, hauta-asiat, taloustoimisto): otamme vastaan vain korttimaksuja 1.5.2025 alkaen.

***

Hauta-asiat
imatra.virasto@evl.fi
044 400 4270
F.O. Virtasenkatu 6 (Imatran Tietotalo, 3. krs.)
55100  Imatra

Avoinna ma-pe klo 9–12.

- siunaus- ja tuhkausaikojen varaus
- siunauslistojen teko hautausmaata varten
- kirkolliset ilmoitukset
- omien siunausten tuhkausilmoitusten teko
- uurnan luovutuksista sopiminen
- hautojen hoitotarjoukset (uudet, vanhojen muutokset)
- hautojen hallinta-ajan jatkojen laskutus
- hautajaislaskujen teko
- uurnapuiston laattatilaukset kiviliikkeelle

Uutislistaukseen

Jääsken seurakunnan esineistö siirretään Imatrankosken kirkosta Tainionkosken kirkkoon yleisön nähtäväksi

Imatran seurakunnan kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 12.2.2025 Imatrankosken kirkon esineistön uusista sijoituspaikoista. Jääsken seurakunnan perintöä vaalitaan Imatralla vahvasti myös jatkossa, kun esineet siirretään Tainionkosken kirkkoon. Tämän lisäksi 1960-luvulta peräisin olevat Jääsken osuuskassan lahjoittamat ehtoollispikarit ja ehtoollismalja lahjoitetaan Rautjärven uuteen kirkkoon.

Imatrankosken kirkko

Tainionkosken kirkkoon siirrettävistä Jääsken kirkon esineistä kooltaan suurin on Arvid Liljelundin alttarimaalaus ”Tulkaa minun tyköni”. Tainionkosken kirkon nykyinen alttarimaalaus, Kristiina Uusitalon ”Nyt katsomme vielä kuin kuvastimesta, kuin arvoitusta, mutta silloin näemme kasvoista kasvoihin” siirretään Olavinkulmaan Olavinsaliin. Maalausten siirtojen aikataulu tarkentuu myöhemmin. Ennen siirtoa Imatrankosken kirkon alttaritaulu puhdistetaan ja uusissa sijoituspaikoissa tehdään pieniä muutostöitä.

Alttaritaulun lisäksi Imatrankosken kirkkoon sijoitettua Jääsken esineistöä ovat ehtoollisvälineet, kuten ehtoolliskannut, kalkki eli ehtoollismalja ja pateeni eli ehtoollisleipälautanen, kirkolliset tekstiilit kuten kalkkiliinat, kirjaliinat, alttarivaate ja kasukka sekä useat erilaiset kynttilänjalat. Niitä asetetaan näytille Tainionkosken kirkkoon murtosuojattuihin vitriineihin siten, että esillä on vaihtuva edustus esineistöstä.

Ehtoollisvälineet säilyvät käytössä jatkossakin

Jääsken seurakunnan esineet ovat Kirkkohallituksen omaisuutta. Kirkkohallitukselta on saatu hyväksyntä esineiden uusille sijoituspaikoille ja lisäksi on saatu ohjeet kirkollisten tekstiilisen puhdistamista varten. Kirkkohallituksen kulttuuriperintöasiantuntija Saana Tammisto kannustaa siihen, että esineet olisivat mahdollisuuksien mukaan käytössä jatkossakin.

- Esineiden käyttäminen on paras tapa vaalia niihin liittyvää kulttuuriperintöä, Tammisto toteaa.

Imatran seurakunnan vt. kirkkoherra Susanna Halla pitää kirkkoneuvoston päätöstä Jääsken esineiden sijoituspaikasta hyvänä ratkaisuna.

-  Pidän todella arvokkaana sitä, että Jääsken esineet pysyvät Imatralla ja että ne ovat jatkossakin sellaisessa paikassa, johon ne on tarkoitettu, eli kirkossa. Ne kantavat mukanaan tärkeää historiaa ja kulttuuriperintöä. Kirkkohallituksen suosituksen mukaisesti tulemme jatkossakin käyttämään tietyissä jumalanpalveluksissa Jääsken seurakunnan ehtoollisvälineitä, kuten ehtoollismaljaa ja pateenia. Esimerkiksi Karjalaisen kansan messu on tähän luonteva tilaisuus.

1960-luvulta peräisin olevat Jääsken osuuskassan lahjoittamat ehtoollispikarit ja ehtoollismalja lahjoitetaan Rautjärven uuteen kirkkoon, joka vihitään käyttöön elokuussa.

Imatrankosken kirkon muuta irtaimistoa lahjoitetaan seurakuntalaisille

Imatrankosken kirkon muuta esineistöä puhdistetaan ja siirretään käyttöön muihin seurakunnan tiloihin. Sellainen esineistö, jolle seurakunnalla ei ole enää jatkossa käyttöä, voidaan lahjoittaa seurakuntalaisille.

-  Suunnitelmissa on järjestää tilaisuus, jossa halukkaat voivat hakea tilan irtaimistoa omaan käyttöönsä. Olennaista on, että hakijat ymmärtävät, että kyseessä on sisäilmaongelmainen rakennus. Esineistön jatkokäyttöön liittyy riskejä, jotka ovat tärkeää tiedostaa, Susanna Halla korostaa.

Jääsken seurakunnan esineistöstä, muun muassa ehtoollisvälineistä on saatavilla kuvamateriaalia. Heidi Kvist, tiedottaja, Imatran seurakunta p. 044 400 4217, heidi.kvist@evl.fi

Imatran seurakunta

Taustatietoa aiheesta:

Imatrankosken kirkko (Kanavakatu 2, Imatra) on valmistunut vuonna 1954. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Aleksis Lindqvist. Imatrankosken kirkolla on tärkeä rooli Jääsken kirkon perinteiden jatkajana. Rajan takaa Karjalasta Imatrankosken kirkolle siirtyneisiin Jääsken seurakunnan esineisiin sisältyy merkittävä kulttuuriperintöarvo.

Imatrankosken kirkon jäähyväisjuhlaa vietetään kirkolla sunnuntaina 16.2.2025 klo 10. Juhlassa suoritettavassa desakralisaatiossa kirkkotila poistetaan kirkollisesta käytöstä ja riisutaan kirkollisista symboleista. Kirkollista esineistöä, muun muassa ehtoollisvälineitä ja kirkkotekstiilejä saatetaan kulkueessa rakennuksesta ulos. Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen toimittaa jäähyväisjumalanpalveluksen.

Jäähyväisjumalanpalveluksen jälkeen Olavinkulman kahvitilaisuudessa (Olavinkatu 13) on mahdollisuus muistella kirkossa koettuja hetkiä yhdessä.

 

Susanna Halla
Susanna Halla
Vt. kirkkoherra

  • Seurakunnan johtaminen
  • Hengellisen työn johtaminen
  • PR-toiminta
  • Viestintä
  • Diakoniatyö

14.2.2025 13.26