Imatrankosken kirkko saa arvoisensa jäähyväisjuhlan sunnuntaina 16.2.2025 - ”Rakkaasta kotikirkosta luopuminen herättää paljon tunteita”
Imatrankosken kirkon jäähyväisjuhlaa vietetään sunnuntaina 16.2.2025 klo 10. Juhlassa suoritettavassa desakralisaatiossa kirkkotila poistetaan kirkollisesta käytöstä ja riisutaan kirkollisista symboleista. Kirkollista esineistöä, muun muassa ehtoollisvälineitä ja kirkkotekstiilejä saatetaan kulkueessa rakennuksesta ulos. Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen toimittaa jäähyväisjumalanpalveluksen.

Imatrankosken kirkko helmikuussa 2025
Imatran seurakunnan vt. kirkkoherra Susanna Halla pitää jäähyväisjuhlan järjestämistä erittäin tärkeänä.
- Tunnelmat tilaisuuden lähestyessä ovat ristiriitaiset. Rakkaasta kotikirkosta luopuminen herättää paljon tunteita niin seurakuntalaisissa kuin seurakunnan työntekijöissäkin. On tärkeää, että kirkko saa arvoisensa viimeisen juhlan ja että pääsemme vielä kerran yhdessä kokoontumaan tärkeään kirkkoon ja jättämään jäähyväiset.
Jääsken seurakunnan kulttuuriperintöä perintöä vaalitaan edelleen
Imatrankosken kirkko on valmistunut vuonna 1954. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Aleksis Lindqvist. Imatrankosken kirkolla on tärkeä rooli Jääsken kirkon perinteiden jatkajana. Rajan takaa Karjalasta Imatrankosken kirkolle siirtyneisiin Jääsken seurakunnan esineisiin sisältyy merkittävä kulttuuriperintöarvo. Kirkkoon on sijoitettu muun muassa Jääsken kirkon entinen alttaritaulu, Arvid Liljelundin öljymaalaus "Tulkaa minun tyköni" (1888), sekä Jääsken kirkon ehtoollisvälineet ja kirkkotekstiilit. Näiden esineiden hallinta kuuluu Kirkkohallitukselle.
- Kirkkoneuvosto päättää kokouksessaan 12.2. Imatrankosken kirkon esineistön uusista sijoituspaikoista. Vaikka Jääsken perinnekirkko poistuukin nyt käytöstä, halutaan Jääsken perintöä edelleen vaalia Imatralla ja pitää esineistä hyvää huolta jatkossakin, Susanna Halla korostaa.
Kirkkokahveilla Olavinkulmassa muistellaan Imatrankosken kirkon historiaa
Jäähyväisjumalanpalveluksen jälkeen Olavinkulman kahvitilaisuudessa (Olavinkatu 13) on mahdollisuus muistella kirkossa koettuja hetkiä yhdessä. Kirkkokahveille voi tuoda mukanaan kuvia Imatrankosken kirkosta ja kirkossa järjestetyistä tapahtumista. Katsottavissa on diaesitys Imatrankosken kirkon historiasta.
***
Imatran seurakunta toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi Imatrankosken kirkon jäähyväisjuhlaan ja kirkkokahveille Olavinkulmaan.
Tilaisuuteen osallistujia pyydetään huomioimaan, että Imatrankosken kirkossa on todettu sisäilmaongelma. Tilaisuuden kesto on noin puoli tuntia.
***
Imatrankosken kirkon jäähyväisjuhla
Sunnuntai 16.2.2025 klo 10, Imatrankosken kirkko (Kanavakatu 2, Imatra)
Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen
Mukana seurakunnan nykyisiä ja entisiä työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja vapaaehtoisia.
Kanttorina Johannes Vesterinen
Kirkkokahvit messun jälkeen Olavinkulmassa, Olavinkatu 13.
Lisätiedot:
Susanna Halla, vt. kirkkoherra, Imatran seurakunta, p. 044 400 4216, susanna.halla@evl.fi
Virpi Monto, kiinteistöpäällikkö, Imatran seurakunta, (tavoitettavissa 10.2. lähtien), p. 044 400 4248, virpi.monto@evl.fi
***
Taustatietoa Imatrankosken kirkon tilanteesta
Imatrankosken kirkko on ollut suljettuna 1.11.2020 lähtien sisäilmaongelmien vuoksi. Seurakunta ei nykyisellään tarvitse omaan toimintaansa kolmea kirkkoa eikä seurakunnan talous kestä kolmen kirkon ylläpitoa. Kirkon purkamista suunnitellaan. Imatran kaupunki laatii parhaillaan Imatran seurakunnan aloitteesta kirkon tontille uutta asemakaavaa, jonka myötä kirkon kortteli muutetaan kirkollisesta käytöstä asuinkortteliksi. Kirkon tontille suunnitellaan kolmea kerrostaloa. Asemakaavan muutoksen jälkeen Imatrankosken kirkon purkaminen on mahdollista. Kirkon purkamisaikataulusta päättää kirkkovaltuusto.
Imatrankosken kirkko on vihitty kirkolliseen käyttöön vuoden 1869 kirkkolain alaisuudessa. Kirkon rakentaminen on tämän lain mukaan edellyttänyt kirkkohallituksen tekemää päätöstä. Imatrankosken kirkon rakentamiseen liittyvää hallinnollista päätöstä ei ole, mikä tarkoittaa, että se ei ole kirkkolain tarkoittama kirkko, vaan ainoastaan kirkollinen rakennus. Vaikka piispa on aikoinaan vihkinyt kirkon, vihkiminen kirkoksi ei yksinään tuo rakennukselle kirkon statusta. Kirkolle halutaan järjestää jäähyväisjuhla, vaikka rakennus ei kirkkolain mukaan täytäkään kirkkorakennuksen ehtoja.
Imatran seurakunnalla on tällä hetkellä toiminnassa Tainionkosken kirkko. Imatran Kolmen Ristin kirkkoa remontoidaan parhaillaan. Alvar Aallon suunnittelema Kolmen Ristin kirkko on kansainvälisesti merkittävä arkkitehtuurikohde.
Lue lisää:

- Seurakunnan johtaminen
- Hengellisen työn johtaminen
- PR-toiminta
- Viestintä
- Diakoniatyö

6.2.2025 15.00