Imatran seurakunnan kirkkoherranvirasto

Virasto hoitaa kirkollisten toimitusten, kuten kasteen, vihkimisen ja hautaansiunaamisen ajanvaraukset. Myös papistoa koskevat varaukset sekä tilavaraukset hoidetaan virastosta. 

Kirkkoherranvirasto
imatra.virasto@evl.fi
044 400 4210
F.O. Virtasenkatu 6 (Imatran Tietotalo, 3. krs.)
55100  Imatra

Avoinna ma-pe klo 9–12 ja 12.30–14. 

***

Hauta-asiat
imatra.virasto@evl.fi
044 400 4270
F.O. Virtasenkatu 6 (Imatran Tietotalo, 3. krs.)
55100  Imatra

Avoinna ma-pe klo 9–12.

- siunaus- ja tuhkausaikojen varaus
- siunauslistojen teko hautausmaata varten
- kirkolliset ilmoitukset
- omien siunausten tuhkausilmoitusten teko
- uurnan luovutuksista sopiminen
- hautojen hoitotarjoukset (uudet, vanhojen muutokset)
- hautojen hallinta-ajan jatkojen laskutus
- hautajaislaskujen teko
- uurnapuiston laattatilaukset kiviliikkeelle

Uutislistaukseen

Kolmen Ristin kirkko lämpenee nyt kaukolämmöllä

Marraskuun alusta alkaen Kolmen Ristin kirkossa saadaan nauttia ympäristöystävällisestä lämmöstä. Siirtyminen fossiilivapaaseen kaukolämpöön vähentää lämmityksestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ja pienentää lämmityslaskua.

Kolmen Ristin kirkko

Kolmen Ristin kirkko. Kuva: imatra.kuvat.fi

Imatran seurakunta aloitti Kolmen Ristin kirkon remontin tammikuussa 2024. Remontin yhteydessä myös lämmitys on vaihtunut kaukolämpöön.

Alun perin kirkon läheisyydessä ei kulkenut kaukolämpöverkkoa, mutta Imatran Lämpö Oy:n laajentaessa verkkoaan tänä syksynä Kaukopään tehtaalle, liittyminen kaukolämpöön kävi nyt helposti. Sopimus kaukolämpöön siirtymisestä tehtiin syyskuussa 2024.

Kaukolämpöön siirtyminen pienentää hiilijalanjälkeä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ympäristötyön pohjana ovat Kirkon energia- ja ilmastostrategia Hiilineutraali kirkko 2030, Kirkon ilmasto-ohjelma Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus sekä Kirkon ympäristöjärjestelmä eli Kirkon ympäristödiplomi. Seurakunnan ympäristötyöryhmän tavoitteena on saada vuodenvaihteen tienoilla seurakunnalle Kirkon ympäristödiplomi.

Lämmitystapamuutoksella on merkittäviä ilmastovaikutuksia: bioenergialla tuotettu fossiilivapaa kaukolämpö vähentää Kolmen Ristin kirkon kiinteistön lämmityksestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 64 300 kg (64,3 tonnia) vuodessa.

- Kolmen Ristin kirkko on lämmennyt öljyllä ja sitä ennen maakaasulla. Fossiilisista polttoaineista asteittain luopuminen oli yksi ensimmäisistä ympäristötyöryhmän kirjaamista konkreettisista tavoitteista, kiinteistöpäällikkö Virpi Monto kertoo.

Säästötavoitteet

Ilmastohyödyn lisäksi kaukolämpöön siirtyminen tuo seurakunnalle säästöjä lämmityskuluissa. Kohteen korjauskustannukset tekevät ison loven seurakunnan talouteen ja tavoitteena on saada kiinteistön ylläpitoon säästöjä.

- Kaukolämmön hyötysuhde on parempi öljyyn tai maakaasuun verrattuna, mikä pudottaa lämmitysenergian kokonaiskulutusta. Lisäksi kaukolämmön energiahinta on edullisempi ja toivomme, että näin on jatkossakin, Monto summaa.

Kohteen maailmanlaajuisen erityisarvon suojelu

Museovirasto valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta esitystä Aalto-arkkitehtuurin kolmentoista suomalaisen kohteen sarjan lisäämisestä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Kolmen Ristin kirkko ja pappila on yksi esityksen kohteista. Virpi Monto uskoo, että kaukolämpö tukee kohteen säilymistä seuraaville sukupolville:

- Sisälämpötilan pitäminen vakaana on tärkeä osa kulttuuriperintökohteen olosuhdehallintaa. Kaukolämmön tuotanto- ja jakelujärjestelmien käyttövarmuus sekä laitteiston suhteellisen vähäinen huolto- ja korjaustarve edesauttavat rakennusten säilymistä.  Myös paloturvallisuuden osalta näen syntyvän etua.

Kolmen Ristin kirkon kaukolämpöön siirtyminen toteutettiin Imatran Lämpö Oy:n kokonaistoimituksena. Toimitus sisälsi kaiken teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta materiaaleineen aina käyttöönottoon asti. 

(Tiedote 11.11.2024 Imatran Lämpö Oy)

11.11.2024 16.25